Makale - Tez nasıl yazılır?
Bu sorunun cevabını bu yazı içerisinde vermeye çalışacağım. Makale veya tez yazımı tahmin edildiğinden daha zor bir iştir. Öncelikle makale ve tez yazımı her zaman öğrencilerin yoğun dönemlerine denk gelir:) Bu klasiktir. Tam böyle sınav dönemi, planlar yapılmış edilmiş, öğrenci bu yoğun dönemi nasıl atlatırım derken birden makale, tez vs. ödevleri gelmeye başlar. Sonra öğrenciler Google da makale yazdırmak istiyorum, tez yazdırmak istiyorum gibi keywordlerle arama yapmaya başlarlar.
Birinci olarak makale ve tez yazmak bu yüzden zordur. Tez ile başlayalım. Tez yazacağım ama nerden başlayacağımı bilmiyorum diyenlere gelsin bu yazı:) Tez yazmak çok kapsamlı bir araştırma gerektirir. Öncelikle Tez´in konusuna karar verilir. Sonra o konu hakkında genel sitelerden kitaplardan araştırma yapılır ve konu hakkında bilgi toplanır. Bilgi toplandıktan sonra, kafanızda yavaştan kuracağınız hipotezler oluşmaya başlar. Başlamadıysa sıkıntı değil çünkü daha literatüre review kısmı var. O kısımda da aklına Hipotezler gelebilir. Literatüre review dediğimiz literatür taraması, yani dah aönceden sizin tez konunuza benzer yazılmış, kitap, makale, tez gibi dökümanları bulup araştırmanız. burada okuduğunuz şeyler kafanızda tezinizde neyi savunacağınıza karar vermenize destek olur. Tabi okumanızı yaparken ilerde referans vermek içinde ilgili ve önemli yerleri not almanızda fayda var. Literatüre taraması yapılır ve yeterli bilgi toplantıktan sonra Tez yazılmaya başlanır. Giriş bölümü hemen yazılmaz. Çünkü LR bölümünü yazarken giriş bölümü şekillenir. Hipotezleriniz ortaya çıkar. Artık makalelerde, tezlerde vs. yerlerde okuduklarınızı tezinize kendi cümlelerinizle referans vererek aktarabilirsiniz. LR bittikten sonra, gerekirse anket yapılır. Önce sorular hazırlanır, sonra sorular ilgili kişilere doldurulması için gönderilir. Sonra bu sonuçlar alınıp SPSS de değerlendirilir ve Tez´e eklenir. Sonuçlar yorumlanır. Giriş bölümünü artık yazabilirsiniz.
Tez yazarken kullanacağınız format APA olabilir mesela. Kenar boşlukları, referans formatı vs. APA formatında tez ya da makale yazmak diye bir şey yoktur. Veya herhangi bir formatta. Tez yazılır gerekirse en son o formata göre editlenir. Bu çok kolay bir iştir. Makale´de benzer şekilde yapılabilir. Bir makale ortalama 10 -15 sayfa olabilir. Tez ise 70-120 arasında değişebilir. Tag´lerimiz bu sayfa için:) Tez nasıl yazılır, makale nasıl yazılır, tez yazdırmak istiyorum, makale yazdırmak istiyorum, nasıl tez yazılıri nasıl makale yazılır, makale, tez, ödev, hazırlamak, yaptırmak,
Adım adım size bir makale yazmayı öğreticem.
1. gün:
2.gün:
3. gün:
4. gün:
5. gün:
6. gün:
7. gün:
MAKALE VE TEZ NASIL YAZILIR ?
Makale ve Tez Yazımı:
Makale yazımı öyle dışarıdan göründüğü kadar kolay bir iş değildir. Makale, adından da biraz hissedildiği gibi ciddiye alınarak, özgün, kurallara riayet edilerek yazılan, belli bir konuyu kullanım alanı, amaç belirlenerek derinlemesine ya da daha yüzeysel bir şekilde ele alınarak ve başlığı da konuya uyarlanarak, belli yazım teknikleriyle, üzerinde araştırmalar yapılıp bilgi toplanarak yazılması gereken bir yazıdır. Yazacağınız makale akademik değil de herkesin okuyabileceği bir türde olmasını istiyorsanız, basit, pratik bilgilere yer vermeli, kısa bilgilendirici açıklamalarda bulunarak makalenize yön vermelisiniz. Bugün pek çok kişinin evden yazı yazarak para kazandığı makale şekli tam da bu şekildedir. Bu sayede makale yazarak çok ciddi para kazanan belli bir kesim bulunmaktadır.
Makale yazımı son derece ciddiye alınarak yapılması gereken bir iş olarak görülmelidir. Her ciddi işin olduğu gibi makalenin de belli yazım kuralları ve dikkat edilmesi gereken püf noktaları vardır. İşte makale yazmadan önce bilmeniz gereken olmazsa olmaz belli başlı kurallar;
- Farkınızı ortaya koymalı ve son derece özgün olmalısınız. Bu durum makale yazmanın birinci kuralı ve işin olmazsa olmazlarındandır diyebiliriz.
- Makale yazacağınız konuyu belirleyip araştırma yapmalısınız. Şunu unutmayın insanlar bildikleri şeyleri okumak istemezler, bilinmeyen şeylere de değinmelisiniz.
- Hitap edeceğiniz kesimi belirlemeli, ona göre bir anlatım üslubu yakalamaya çalışmalısınız. Örneğin akademik bir makaleyse daha resmi, anne bebekle ilgili bir makaleyse daha samimi bir üslup yakalamalısınız.
- Başlık konuya uygun ve dikkat çekici olmalıdır.
- Konuyu kısa özetleyen, amaç ve yazılma nedenini belirleyen bilgiler verin.
- Gereksiz, konuyu uzatan kelime ve cümlelerden kaçının.
- Yazı düzenine mutlaka dikkat edin.
- Yazdıklarınızı bitirdikten sonra tekrar okuyup varsa cümle düşüklüğünün önüne geçmeli, gereksiz kelimeleri çıkararak imla ve noktalamalarınızı kontrol etmelisiniz.
Tez yazımı ise makaleye göre daha zor ve kapsamlı bir iştir. Ciddi ciddi araştırma isteyen, bir kaynakla değil birkaç kaynak araştırılarak yazılması gereken bir yazı türüdür. Bunun için yapmanız gereken ilk şey yazmak istediğinizi konuyu belirlemeniz olmalıdır. Yazmak istenilen konuyla ilgili daha önce yazılmış, kitap, makale, internet siteleri, tezler araştırılmalı belli bir doküman oluşturulmalıdır. Burada okuduğunuz şeyler sizin tezinizde savunacağınız şeylerin temelini, kaynağını oluşturması açısından oldukça önemlidir. Okumalarınızı yaparken tezinizde referans vermeniz açısından bilgi kaynaklarını not almanız da sizin için oldukça faydalı olacaktır. Tezlerde giriş bölümü hemen yazılmaz nedeni ise LR bölümü yazarken giriş bölümünün şekillenmesidir. Hipotezlerinizi ortaya koyduktan sonra kaynaklarınızı belirtebilir, dilerseniz okuduklarınızı kendi cümlelerinizle de referans vererek belirtebilirsiniz. LR bitiminden sonra gerekli görürseniz anket de yapabilirsiniz. Anket sonuçlarını APS’de değerlendirdikten sonra tezinize ekleyebilirsiniz.
Makale ve Tez yazımı ile ilgili daha detaylı bilgi için aşağıdaki sayfaları da gezebilirsiniz.